ΦΙΚΟΣ ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ


Περιγραφή-Προέλευση
Το πιο συχνό και πιο συνηθισμένο φυτό εσωτερικού χώρου, το συναντάμε σε όλους σχεδόν τους χώρους όπου υπάρχουν φυτά, τόσο στα σπίτια όσο και στους χώρους εργασίας.
Ο Μπέντζαμιν είναι φυτό με πλούσιο, λεπτό οβάλ φύλλωμα, και δενδροειδή ανάπτυξη. Ανήκει στους φίκους και συγκεκριμένα  στην οικογένεια των μορεϊδών. Είναι τροπικό φυτό και κατάγεται από την Μαλαισία.

Καλλιέργεια

Ο μπέντζαμιν θεωρείται κατά βάση φυτό εσωτερικού χώρου αλλά στη χώρα μας τα καταφέρνει εξίσου καλά και στη βεράντα και φτάνει σε πολύ μεγάλη ανάπτυξη αν η γλάστρα του είναι αρκετά μεγάλη και τον περιποιηθείτε σωστά.  
Ειδικά σε εσωτερικούς χώρους, φροντίστε η γλάστρα να έχει καλή αποστράγγιση για να μην σαπίσουν οι ρίζες. Μπορείτε να τον φυτέψετε και σε ζαρντινιέρες σε συνδυασμό με άλλα φυτά. 

Φροντίδα

Ο μπέντζαμιν χρειάζεται αρκετό φως.  Τοποθετείστε τον λοιπόν σε ένα φωτεινό σημείο, αλλά αποφύγετε το απευθείας ηλιακό φως τόσο στο μπαλκόνι όσο και μέσα από το τζάμι, ειδικά το καλοκαίρι, γιατί τα φύλλα του μπορεί να καούν.  Τα φυτά τείνουν να «γέρνουν» προς την πλευρά απ’ όπου έρχεται το φως.  Για να μην στραβώσει λοιπόν το φυτό σας, κάθε φορά που ποτίζετε περιστρέφετε τη γλάστρα κατά 45 περίπου μοίρες ή ένα τέταρτο του κύκλου.  Να έχετε στο μυαλό σας ότι ο μπέντζαμιν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και στις μικρότερες αλλαγές συνθηκών και φωτισμού.  Αν του αλλάξετε λοιπόν θέση να περιμένετε να παραπονεθεί με κίτρινα φύλλα που πέφτουν και καθυστέρηση της ανάπτυξής του για τουλάχιστον λίγες μέρες ή μέχρι να συνηθίσει την καινούργια του γειτονιά και τις καινούργιες συνθήκες.  
Ίδια συμπτώματα μπορεί να παρατηρήσετε και μετά την αλλαγή γλάστρας. Αλλάξτε γλάστρα όταν οι ρίζες του φυτού βγουν στην επιφάνεια και προσπαθήστε να μην ενοχλήσετε ιδιαίτερα τις ρίζες του φυτού κατά την αλλαγή.  Αν η γλάστρα ή το φυτό είναι πολύ μεγάλα και δεν μπορείτε να τα μετακινήσετε, αφαιρέστε 2-3 δάχτυλα από το επιφανειακό χώμα και αντικαταστήστε το ή συμπληρώστε καινούργιο χώμα από πάνω. 
Καθαρίζετε τα φύλλα του με ψέκασμα χλιαρού νερού ή με μαλακό σφουγγάρι όσο πιο συχνά μπορείτε για να αφαιρείτε τη σκόνη και να διευκολύνετε την αναπνοή των φύλλων και τη φωτοσύνθεση.  Μην το παρακάνετε με τα ειδικά γυαλιστικά που κλείνουν τα στόματα (πόρους) των φύλλων, αν διατηρείτε τα φύλλα του καθαρά είναι αρκετά γυαλιστερά από μόνα τους. 
Ποτίζετε μόνο όταν το επιφανειακό χώμα στεγνώσει.  Αν ο μπέντζαμιν είναι σε γλάστρα μέσα στο σπίτι σας, το χειμώνα θα χρειαστεί να αυξήσετε την υγρασία του χώρου.  Ένας καλός τρόπος, που όμως δεν φαίνεται να είναι επαρκής, είναι να τοποθετήσετε μεταλλικά δοχεία με νερό πάνω στα καλοριφέρ σας και να ψεκάζετε τα φύλλα του με χλιαρό νερό.  Η καλύτερη λύση είναι να τοποθετήσετε βότσαλα σε ένα δίσκο και πάνω σε αυτά τη γλάστρα.  Ρίχνετε νερό στα βότσαλα και καθώς αυτό θα εξατμίζεται, τα φύλλα του μπέντζαμιν θα απορροφούν την υγρασία.  Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε η γλάστρα να πατάει πάνω στα βότσαλα και όχι μέσα στο νερό για να μην διακινδυνεύσετε να σαπίσουν οι ρίζες του φυτού.
Χρησιμοποιείστε λίπασμα σε υγρή μορφή την άνοιξη και το καλοκαίρι μέχρι το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο κάθε 15 ημέρες περίπου ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Ο μπέντζαμιν έχει επίσης ανάγκη από σίδηρο για να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του, φροντίστε λοιπόν να προμηθευτείτε σίδηρο είτε σε στερεά είτε σε υγρή μορφή και χρησιμοποιείστε τον σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Θυμηθείτε ότι το «περισσότερο» δεν σημαίνει πάντα και το καλύτερο. Αν τα φύλλα του μπέντζαμιν κιτρινίζουν ή εμφανίζουν κίτρινες κηλίδες, αυτό μπορεί να σημαίνει και έλλειψη σιδήρου. Αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, ψεκάστε τα φύλλα του με διάλυμα σιδήρου αραιωμένο σε νερό, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. 
Ο μπέντζαμιν κάθε άνοιξη πετάει αμέτρητα καινούργια φυλλαράκια και λεπτά κλαδάκια που όμως δεν επιζούν όλα. Κλαδέψτε όσα κλαδάκια ξεραίνονται και αφαιρείτε όλα τα κίτρινα φύλλα έτσι ώστε το φυτό να διοχετεύσει την ενέργειά του στα γερά φύλλα και όχι σε αυτά που έτσι κι αλλιώς θα πέσουν. Από τα κλαδιά που θα κόψετε θα δείτε να βγαίνει ένα άσπρο πηκτό υγρό, σαν κι αυτό που βγάζουν οι παπαρούνες όταν τις κόβουμε. Αποφύγετε την επαφή με αυτό και πλύνετε καλά τα χέρια σας γιατί σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει ελαφριά φαγούρα.  
Αν ο μπέντζαμιν έχει ψηλώσει περισσότερο από όσο θα θέλατε, κλαδέψτε την κορυφή του. Έτσι, το φυτό θα διοχετεύσει περισσότερη δύναμη στην ανάπτυξη των χαμηλότερων κλαδιών και θα γίνει πιο φουντωτό.